Alibaba’dan Nasıl Alışveriş Yapılır ve eBay’de Nasıl Satılır

Çevrimiçi bir işe başlamak için iki şeye ihtiyacınız vardır: bir ürün fikri ve garantili bir tedarik. Eğer zaten popüler bir ürün düşündüğünüz ve iş planınız hazır olduğunuz bir noktadaysanız, bir sonraki adım mükemmel bir tedarikçi bulmaktır.

Dünya genelinde bir üretim veya toptan ortağı bulmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Ancak, ürünlerinizi yurtdışından tedarik etmek, yeni çevrimiçi girişimciler için hala korkutucu bir görev gibi görünebilir.

 

Alibaba Nedir?

What is Alibaba

Alibaba, birkaç çevrimiçi pazarı içeren Çin merkezli bir e-ticaret şirketidir; bu pazarlar arasında Taobao Marketplace ve Tmall bulunmaktadır.

Şirket, 1999 yılında Jack Ma ve 17 diğer kişi tarafından kuruldu. 2014 yılında New York Borsası’nda halka arz edilen şirketin IPO’su, 25 milyar ABD Doları topladı.

Alibaba, çalışan refahı programlarına ve kültürüne odaklanması nedeniyle Fortune’un iki kez en iyi 100 şirketi arasında yer aldı.

Site, Çin genelinde 500 milyondan fazla aylık kullanıcı çekmektedir; aynı zamanda Alipay’i ödeme yöntemi olarak kullanır ve bu, eBay’in Çin sitesinde alıcılar ve satıcılar arasında gerçekleşen işlemlerin yüzde 80’ini oluşturur.

Site, Çin genelinde 500 milyondan fazla aylık kullanıcı çekmektedir; aynı zamanda Alipay’i ödeme yöntemi olarak kullanır ve bu, eBay’in Çin sitesinde alıcılar ve satıcılar arasında gerçekleşen işlemlerin yüzde 80’ini oluşturur.

Alibaba’yı kullanarak stok satın alabilir ve bunları eBay gibi diğer platformlarda çevrimiçi satabilirsiniz. Ürünler sadece toplu olarak satılmaktadır, ancak çoğu tedarikçiden örnek talep edebilirsiniz.

 

İZLE: Alibaba’dan alıp eBay’de satmak için video rehberi

 

Bu yazıda, ürünlerinizi tedarik etmek için yurtdışına gitmenin avantajlarını ve dezavantajlarını, Alibaba’dan nasıl alım yapılacağını ve eBay’de nasıl satılacağını, bu yeni alanda nasıl gezileceğine dair birkaç ipucunu inceleyeceğiz.

Alibaba, tedarikçilerin geçmişini şirket profili aracılığıyla değerlendirmenize olanak tanır. Ancak, Aliexpress veya Amazon ile karşılaştırıldığında, Alibaba’dan alışveriş yapmak biraz karmaşık olabilir. Alibaba’dan alışveriş genellikle şu adımları içerir:

  1. Hesap oluşturun: Alibaba’da hesap oluşturmak ücretsizdir. Ülkenizi, ticaret rolünüzü, tam adınızı, e-posta adresinizi ve telefon numaranızı girmeniz ve güvenli bir şifre belirtmeniz istenecektir. Ayrıca, özel bir ürün için talebinizi, tüm özelliklerinizle birlikte iletmek için rfq.alibaba.com adresine giderek Alıntı İste (RFQ) özelliğini kullanabilirsiniz.
  2. Satın almak istediğiniz ürünleri bulun: Ana sayfanın üstündeki arama çubuğunu kullanarak özelliklerinize uygun ürünleri bulmak için ürün araması yapabilirsiniz. Ayrıca eşleşen ürünleri bulmak için resimler de yükleyebilirsiniz.
  3. Bir satıcı seçin: Alibaba’da genellikle üç tür satıcı bulunmaktadır: Altın tedarikçiler, Doğrulanmış tedarikçiler ve Ticaret Güvencesi tedarikçileri. Ürününüz için bir tedarikçi seçerken değerlendirmeler çok önemlidir.
  4. Satın Alın veya Pazarlık Yapın: Doğru tedarikçiyi seçtikten sonra ürünü hemen sipariş verebilir veya daha fazla pazarlık yapabilirsiniz. Minimum sipariş miktarını, fiyatı tartışmak isteyip istemediğiniz veya sadece örnek isteyip istemediğiniz konusunda satıcı ile özel olarak sohbet edebilirsiniz.
  5. Sipariş verin: Alibaba, siparişi verdiğiniz ve ödemeyi web siteleri üzerinden yaptığınız sürece alışveriş sırasında sizi aldatılmaktan korumak için Ticaret Güvencesi sağlar. Kabul edilen ödeme yöntemleri arasında kredi kartları, banka kartları, çevrimiçi banka ödemesi, havale ve Western Union bulunmaktadır.
  6. Satıcıya bir inceleme bırakın: Malınızı aldıktan ve malın yüksek kalitede ve iyi durumda olduğunu doğruladıktan sonra, satıcıya bir inceleme bırakmayı unutmayın.

 

Alibaba’da alışveriş yaparken düşünmeniz gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Beyaz etiket ürünleri satın almayı tercih edebilir ve kendi logonuzu ve/veya ambalajınızı kullanabilirsiniz. Ancak ürünler kusurlu ise iade edilemeyebilir.
  • Bazı tedarikçiler, alıcıları çekmek ve diğer rakiplerinden öne çıkmak için son derece düşük fiyatlar sunar. Çoğu zaman, sizi dolandırmaya çalışan sahtekârlardır.
  • Alibaba’da toptan ürünler satın alırken güvenilir tedarikçiler bulmak zamanınızın büyük bir kısmını alacaktır. Lütfen tüm tedarikçileri kontrol etmek ve iş geçmişlerini değerlendirmek için şirket profiline göz atın.
  • Ayrıca, tedarikçilerle hızlı ve kolay iletişim için WeChat uygulamasını indirmeyi düşünmelisiniz.

 

Alibaba Üzerinde İyi Bir Tedarikçi Seçme

How to choose a good supplier on alibaba

 

Ürününüz için en iyi tedarikçiyi bulmak biraz çalışma gerektirebilir. Ancak, iyi bir tedarikçi bulmak, işinizi ayakta tutmak ve yıllarca işletmek için önemlidir. İşte iyi bir tedarikçi seçmenin 6 ipucu.

  1. Altın tedarikçi veya doğrulanmış tedarikçi olup olmadığına bakılmaksızın, en az 3 yıllık bir üyeliğe sahip bir tedarikçi seçin. Altın tedarikçiler yılda yaklaşık 4,500 dolar ödemek zorundadır, doğrulanmış tedarikçiler ise yılda yaklaşık 10,000 dolar ödemeli ve üçüncü taraf bir denetimden geçmelidir. Tedarikçinin Alibaba’da kaç yıldır olduğu, gerçekte Altın veya Doğrulanmış bir tedarikçi olup olmadığından daha önemlidir. Tedarikçi bir süredir iş yapıyorsa, geçen yıl Alibaba’da satışa başlayan bir ticaret şirketinden daha muhtemelen devam edecektir.
  2. Tedarikçinin bir üretici mi yoksa ticaret şirketi mi olduğunu isimleri üzerinden kolayca değerlendirmek mümkündür. Çinli şirketlerin isimleri genellikle dört öğeden oluşur: konum; isim; iş kapsamı ve şirket türü. Çin’de fabrikalar veya ticaret şirketleri aynı türdeki ürün için aynı şehirde veya aynı eyalette toplanabilir, bu da bir endüstriyel küme oluşturur. Endüstriyel kümelerine göre tedarikçi bulmaya çalışmalısınız. Bu tedarikçiler, daha profesyonel olma eğilimindedir ve rekabetçi fiyatlar sunabilir, bu da size iyi bir kar marjı sağlar.
  3. Ürünü arama çubuğunda aratarak ve ardından hangi eyalette en fazla tedarikçinin bulunduğunu bulmaya çalışarak ürünleriniz için endüstriyel kümeyi bulabilirsiniz. İş kapsamı öğesi için, ticaret şirketleri genellikle ticaret, ithalat & ihracat, malzeme gibi kelimeleri kullanırken, fabrikalar genellikle endüstriyel, ürünler veya paslanmaz, plastik gibi belirli ürün isimlerini kullanır.
    Tedarikçi profil sayfasına giderek iş türünün bir ticaret şirketi mi yoksa fabrika mı olduğunu görebilirsiniz. Ancak bazen yanlış olabilir çünkü ticaret şirketlerini bir üretici olarak kaydetmek için oynanan birçok hile var. Alibaba’da birçok tedarikçi bulunmaktadır, özellikle ticaret şirketleri ve toptancılar için. Yeni müşterilerden daha fazla talep almak için binlerce ürün yüklerler, belirli bir ürün kalitesine odaklanmak yerine.
  4. Ticaret güvencesi siparişlerini kabul eden tedarikçileri seçin. Bu tür bir tedarikçi, kalite konusunda çok güvenlidir ve ürünlerinde kusur olduğunu biliyorlarsa, müşteri Alibaba ile bir anlaşmazlık açabilir ve tedarikçi tazminat alabilir.
  5. Uygunluk sertifikalarını kontrol edin. Elektronik ve oyuncaklar için, çoğu ülkenin ithalat gümrük işlemleri için uygunluk sertifikalarına ihtiyacı vardır. Sizin ülkenizde sertifikalara sahip olan tedarikçileri seçmelisiniz. Örneğin, ABD’de gümrük işlemleri için elektronik ürünler FCC’ye ve Avrupa ülkeleri için CE sertifikasına ihtiyaç duyar. Tedarikçinin ilgili sertifikalara sahip olması, ürünlerinin ülkenizdeki düzenlemelere uygun olduğunu kanıtlar ve sertifikalar aracılığıyla tedarikçinin uzmanlığını belirleyebilirsiniz.
  6. Fiyat, doğru tedarikçiyi seçmek için en önemli şey değildir. Rekabetçi tedarikçileri seçmenin yanı sıra, minimum sipariş miktarını da düşünmeniz gerekir ve genellikle MOQ’yu (Minimum Sipariş Miktarı) 20 veya %50 daha düşük gibi müzakere etmek pek zor değildir, sadece tedarikçiye daha az miktar için biraz daha yüksek bir fiyat ödemeye istekli olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

 

Sonuç

Bu süreç biraz karmaşık olabilir, ancak öğrenmeye değer. İyi bir tedarikçi bulduğunuzda ve eBay’de satış yapmaya başladığınızda, eBay satışlarınızdan para kazanabilirsiniz.

Ürün fikirlerini araştırmak ve talebi ölçmek için, ZIK Analytics’i kullanabilir ve en çok satan ürünleri bulmak için ürün araştırması yapabilirsiniz. ZIK Analytics aynı zamanda listelerinizi optimize etmenize yardımcı olur, böylece yüksek sıralara çıkar ve müşterileriniz tarafından görünür hale gelir.

Ücretsiz 7 günlük deneme sürenizle başlamak için, buraya tıklayın: buraya.

 

SSS

Alibaba alıcılarına ücret mi alır?

Hayır. Hesaplar tamamen ücretsiz olup Alibaba’da alıcılar için işlemle ilgili gizli maliyetler bulunmamaktadır. Ancak satıcılar, her işlem için %2 ila %5 arasında değişen bir komisyon ödemek zorundadır.

 

Alibaba’daki tedarikçiler kimlerdir?

Alibaba’da üç tür tedarikçi bulunmaktadır: üreticiler, ticaret şirketleri ve toptancılar. Ticaret şirketleri ve toptancılar, ürünleri Alibaba’da yeniden satmak için üreticilerden alım yapar.

Ticaret şirketleri genellikle belirli bir ürüne odaklanırken, toptancılar genellikle kar getiren her türlü ürünü satmaktadır. Ürünleri kimden aldığınız önemli değildir, önemli olan kaliteli ürünler için iyi bir fiyat almanız ve nakliye maliyetinin karınıza derinlemesine zarar vermemesidir.