Amazon Choice vs. Best Seller

1995 yılında başlayan Amazon’un temel amacı dünyanın en müşteri odaklı şirketi olmak ve internet üzerinden ürün satın almak ve satmak için güvenli bir çevrimiçi pazar oluşturmaktı, ancak başlangıçta sadece kitap satışıyla başladı.

Bu hedefle ve Amazon satıcılarının ürün markası oluşturma arzusuyla, yolculuk 2015 yılında Amazon rozetlerinin piyasaya sürülmesine yol açtı.

Amazon rozeti, potansiyel alıcılara önemli ve güvenilir ürün sonuçları sunmak ve satıcıların satış hacmini ve marka tanınırlığını artırmak amacıyla tanıtıldı.

Dahası, Amazon seçimi ve en çok satanlar, çoğu Amazon satıcısının sahip olmayı arzuladığı iki rozettir. Ve rozetler kazanmak o kadar da kolay değil, ancak bu makaleyi okuduktan sonra düşündüğünüz kadar zor değil!

Rozetleri almanın püf noktalarını, farklılıklarını ve markanıza sağlayacağı harika faydaları inceleyeceğiz.

 

Amazon Seçimi Rozeti Nedir?

how to earn amazon choice badge

Amazon’ın tarafsız olduğunu düşünebilirsiniz, ancak pazar yerinde alıcılar için belirli ürünleri öneriyor ve işte Amazon Seçimi rozeti de bunu temsil ediyor.

Amazon Seçimi, bir ürün özellik görüntüsünün üst sol köşesinde veya bir liste sayfasındaki bir ürün başlığının altında gördüğünüz gibi, Amazon’un belirli bir anahtar kelimede yüksek puan alan ürünlere atadığı dijital bir simgedir.

Profitero tarafından yapılan araştırmaya göre, “Amazon’un Seçimi” rozeti bulunan ürünler, rozet olmayan ürünlere göre iki kat daha fazla trafiğe maruz kaldı. Araştırmanın detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

Her dakika, müşteriler Amazon’un Alexa sesi kullanarak belirli bir ürünü arıyor veya sadece pazar yerinde geziniyorlar. Milyonlarca kullanıcıya sahip olan Amazon, yalnızca yüksek kaliteli ve rekabetçi fiyat etiketlerine sahip ürünleri önerir.

Rozeti almak isteyen satıcılar, Amazon’un Algoritması rozeti atadığı için onu kazanmak zorundadır. Algoritmanın seçim rozetini nasıl verdiğine dair belirli ölçütler olmasa da, satıcıların kontrol listelerinden çıkarması gereken ortak gereksinimler bulunmaktadır.

Örneğin, Amazon satılmayan, kötü müşteri değerlendirmelerine sahip olan ve hemen gönderilemeyen bir ürünü vurgulamaz.

 

Amazon En Çok Satan Rozeti Nedir

Adından da anlaşılacağı gibi, Amazon en çok satan rozeti, bir kategorideki en çok satan ürünlerin bir tanınmasıdır. Aranan en çok satan rozeti, ürün arama sonuçlarında veya listelerinde gördüğünüz küçük turuncu simgedir.

Amazon başlangıçta en çok satan sıralamada yalnızca bir ürüne rozet atayarak başlamış olsa da, şimdi Amazon rozetiyle 100 en çok satan ürünü listeleyiyor. En çok satan rozeti sahibi olmak, satıcı olarak daha fazla tanınmanıza ve müşterilere hızlı bir alım kararı verme konusunda yardımcı olur.

 

Amazon Seçimi vs En Çok Satan

Amazon seçimi ve en çok satan, pazarda farklı şeyleri temsil etse de, çok benzer rozetlerdir.

Benzerlikler

  • Amazon algoritması hem Amazon seçimi hem de en çok satan rozetlerini satıcılara atar.
  • Amazon hem seçim hem de en çok satan rozetlerini, satıcıların anlamlı bir marka oluşturmalarına yardımcı olmak için başlatmıştır.
  • Hem Amazon rozetleri, satıcıların geniş bir kitleye ulaşmasına ve satış oranlarını arttırmasına yardımcı olur.

 

Farklılıklar

  • Belli bir anahtar kelime arama sonucunun üstünde yer alan satıcılar Amazon seçim rozetini kazanırken, belirli bir kategorideki en yüksek satışa sahip popüler ürünler Amazon En Çok Satan rozetini kazanır.
  • Amazon SEO, popüler bir ürün anahtar kelimesine sahip olmakla ilişkilendirildiği için seçim rozetini etkiler. Diğer yandan, Amazon en çok satan rozeti, satış verilerinizle ilgilidir — sadece ürünlerinizi daha geniş bir kitleye satmaya devam etmelisiniz. Yüksek satış hacmi, otomatik olarak kategoriniz için En Çok Satanlar Sırasına dahil olmanızı sağlar.
  • Amazon’un en çok satan rozeti, bir ürün kategorisinin en iyi 100 satıcısına verilir, yani rozeti alan az sayıda satıcı vardır. Ancak Amazon’un seçim rozeti, rozetli birçok ürünü içerir. Kategoriye dayalı değildir ve liste 100’den fazla olabilir.
  • Nihayetinde, hangi ürünlerin Amazon’un Seçimi etiketini alacağını SEO belirlerken, bir ürünün satış hızı, kimin En Çok Satan rozetini kazandığını belirler.

 

Potansiyel alıcılar, bir kategoride Amazon’un seçim rozeti taşıyan birçok ürün ve en çok satan rozeti taşıyan daha az ürün görebilirler.

Amazon’un seçimi rozeti taşıyan ürünleri potansiyel alıcılar daha hızlı keşfedebilir ve ürünleri satın almaya daha meyillidirler. Amazon’un seçimi, algoritmanın diğer alıcıların benzer alışveriş deneyimlerine dayanarak müşterilerinin tercih etmesi gereken ürünleri gördüğü ürünleri ön plana çıkarır.

 

1. Amazon FBA (Amazon Tarafından Gönderilen)

Amazon, hızlı bir gönderim sürecine sahip ürünleri dikkate alır. Teslimatı kolaylaştırmanın harika bir yolu ise Amazon FBA‘yı kullanmaktır.

Amazon FBA, Amazon Prime Elverişliliği sağlar, bu da satıcılara hızlı ürün teslimatı ve olağanüstü kullanıcı deneyimi sunar.

 

2. Amazon FBA vs Amazon FBM

Amazon tarafından Gönderilen (FBA) ve Satıcı tarafından Gönderilen (FBM), tüm Amazon satıcıları için iki farklı sevkiyat seçeneğidir. Bu, ya Amazon’a kargo siparişlerinizi yönetmesi için ödeme yaparsınız ya da işi kendiniz yaparsınız demektir.

FBA sevkiyat seçeneği, tüm kargo siparişlerinizi Amazon’a yönetmesi için ödeme yapmanız anlamına gelirken, FBM programı, kargo süreçlerinden tam sorumluluk almanızı gerektirir.

Amazon, hem standart boyutta hem de aşırı boyutlu paketler için FBA sevkiyat ücreti alır. Standart boyut için maliyet 2,70 ile 5,58 dolar arasında değişirken, aşırı boyutlu paketler için maliyet 8,66 ile 138,11 dolar arasında değişir.

İlginç bir şekilde, Amazon Prime’a anında uygunluk elde edersiniz ve güvenli ve hızlı bir kargo süreciyle Amazon’un seçim rozetini kazanma şansı elde edersiniz.

 

3. Ürün listeleri optimizasyonu

Tüm listelerinizi doğru anahtar kelime aramalarıyla optimize etmek önemlidir. Ürünleriniz için ayrıntılı bir açıklama yazın ve alıcıların muhtemelen arayacağı ilgili anahtar kelimeleri ekleyin.

Anahtar kelimeleri abartmayın. Amazon’un anahtar kelime arama politikasını izleyin.

Son zamanlarda popüler anahtar kelimelere veya müşteri deneyimine dayalı olarak kategoriniz için araştırma araçları kullanarak hedefleyebileceğiniz uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulunmaktadır.

 

4. İyi Müşteri İncelemeleri ve Derecelendirmeleri

Amazon, ürünleriniz hakkında müşteri incelemelerini kontrol eder ve iyi bir sicile sahipseniz, Amazon’un tercih rozetini kazanma olasılığınız daha yüksektir. Bu strateji, ürün kalitesine, hızlı teslimata ve kolay iletişime kadar uzanır.

 

5. Fiyatlandırma

Aynı pazarda milyonlarca satıcı bulunduğundan, rekabetçi fiyatlandırmayı benimsemeniz gerekir.

Ayrıca, ürünleriniz satışa hazır ve hemen sevk edilebilir olmalıdır. Ürünlerinizin seçim rozetini alması durumunda, bu, algoritma kalite testini geçtiğiniz ve daha geniş bir müşteri tabanına otomatik erişiminiz olduğu anlamına gelir.

Ayrıca, üçüncü taraf Amazon satıcıları ürünlerinde Amazon’un Tercihi Rozetini kazanabilir, böylece daha fazla görünürlük ve güven kazanabilirler.

 

 

En İyi Satıcı Rozetini Nasıl Kazanılır?

how to earn the best seller badge

IE-ticaret dünyasında, çevrimiçi alışveriş yapanlar her zaman kimden alışveriş yapacaklarına dair eleştirel olurlar, bu yüzden onların güvenini kazanmanız gerekir.

Her şey, hakim olmak istediğiniz belirli bir kategoriye sahip olmakla başlar.

İlginç bir şekilde, en iyi satıcı rozetini kazanmak, alıcıların ürünlerinizden iyi bir izlenim edinmelerini sağlar ve onların sizden satın alma olasılıkları daha yüksektir. Bu, potansiyel alıcılarınızın ihtiyaç duyduğu güven!

 

1. Ürün popülerliği ve satışları

Amazon En İyi Satıcı rozeti saatlik olarak değişir ve bu genellikle belirli bir kategorideki satış oranınıza dayanır. Dolayısıyla rozeti alabilmek için ürün popülerliğinizi ve satış hacminizi korumalısınız.

 

2. Müşteri geri bildirimi

Gerçekten de, müşteri geri bildiriminiz ve diğer faktörler rozeti kazanmanızla pek ilgili olmayabilir, ancak hesabınızı tertemiz tutmalısınız. Müşteri geri bildirimi ayrıca marka görünürlüğünü ve güvenini artırarak sonunda satışlarınızı artırır.

 

3. Anahtar Kelime Araştırması

Alıcılar belirli bir ürün aradığında, listeniz için doğru anahtar kelimeyi kullandığınızda genellikle ilk arama sonucunda çıkarsınız.

Bu nedenle, ürün listenizi oluştururken, müşterilerin aradığı ilgili anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Bazı satıcılar kısa kuyruklu anahtar kelimeler kullanabilirken, uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha uygun olabilir.

Bu, işinizi genişletmenize ve muhtemelen müşterilerinizden en iyi satıcı rozetini almanıza yardımcı olacaktır.

 

4. Kargo Deneyimi

Amazon FBA kullanıcıları, Amazon’un tüm işleri yaptığından müşterilerinden iyi kargo deneyimleri alır. Ve eğer kargo deneyiminizi kişisel olarak yönetebileceğinize eminseniz, işiniz yolunda demektir.

 

5. Satış Stratejileri

Amazon’da ürününüzü reklam yapmayı veya ürünlerinizde indirimler sunmayı tercih edebilirsiniz. Bu, daha fazla müşteri çekmenize ve satış oranlarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak, fiyatlandırmanızın rekabetçi olduğundan emin olun ve Amazon işiniz için çalışan bir stratejik plan oluşturun.

 

Amazon Best Seller Rozetinin Avantajları

  • Ürün Kategorisinde Yüksek Sıralama

En iyi satıcı rozeti her kategoride farklılık gösterir. Giyim kategorisindeki en iyi satıcılar, elektronik kategorisindeki en iyi satıcılarla farklıdır. Bu nedenle, rekabet etmek ve En İyi Satıcılar Sıralamasına (BSR) kaydedilmek için daha fazla alanınız olacaktır.

  • Ürün Görünürlüğü

Bir kez en iyi satıcı rozetini kazandığınızda, ürününüz otomatik olarak daha fazla izleyici kazanır. Sık sık alıcıların arama sonuçlarında görünür hale gelir ve bu da çok daha fazla görünürlük sağlar.

  • Daha fazla gelir

En iyi satıcı rozeti ile daha fazla görünürlük, daha fazla gelir demektir. Ayrıca, rozet ürün popülerliğine ve satışlarına dayalı olarak atanır. Dolayısıyla satışlarınızı sürekli artırmak için daha fazla çalışmanız gerekecektir.

 

Amazon Choice Rozetinin Avantajları

  • Marka görünürlüğü

Amazon’un tavsiye ettiği ürünler arasında yer almak, listenizin daha fazla dikkat çekmesini sağlar. Amazon, ürünlerinizi alıcılara sürekli olarak önermeye devam eder, bu da görünürlüğünüzü artırır.

  • Artan Satışlar

Potansiyel alıcılar Amazon’daki farklı listelere göz attıklarında, Amazon’dan gelen bir öneri kesinlikle alıcıların yolculuğunu hızlandıracaktır. Ayrıca organik trafikte artış avantajına sahip olacaksınız.

  • Marka Güveni

Müşteriler, güvenebilecekleri popüler ürünlerden satın almak isteyeceklerdir ve Amazon Choice Rozeti, itibarınızı ve marka güveninizi artırmak için bir yoldur.

  • Daha Az Rakip

Amazon’un tercih ettiği rozet sizi kategorinizdeki diğer alıcılardan ayırır. Ve markanıza olan alıcı güvenini artırmaya yardımcı olacaktır.

Amazon Choice ve Best Seller Rozetleri Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Amazon en iyi satıcı rozeti her saat yenilenir ve satış oranınız kategorinizde veya alt kategorinizde zaten diğer satıcılardan daha düşükse, rozet kaldırılır ve tekrar kazanmanız gerekir.

Amazon en iyi satıcı rozeti süresi belirli bir süreyle sınırlı değildir veya bir süresi yoktur. Rozeti kazanmak için yüksek satış geçmişi ve popülerliğe ulaşmanız gerektiğinden, yüksek satış hacminizi korursanız bir ay veya daha uzun süre elinizde tutabilirsiniz.

Diğerlerinden daha fazla satın, ve hep en üstte kalın!

Amazon Choice Rozeti için durum aynıdır. Amazon Choice rozetini kazanmak için bir ürün anahtar kelime aramasını domine etmelisiniz, bu yüzden rozeti korumak için listelemenizi ilgili anahtar kelimeler için optimize etmeye devam etmelisiniz ve ürün arama sonuçlarında yüksek sıralamada yer almalısınız.

Amazon Choice ve en iyi satıcı rozetlerinin belirli bir süresi yoktur ve her zaman kaybedilebilir.

 

Sonuç

İşte bu kadar! Amazon Choice ve En İyi Satıcı hakkında bilmeniz gereken her şey ve rozet kazanma şansınızı artırmak için gereken stratejiler.

Amazon rozeti sahibi olmak başarınız için belirleyici bir faktör olmayabilir, ancak rozeti kazanmak size tanınabilir bir marka inşa etmenize, geniş bir müşteri kitlesi oluşturmanıza, satışlarınızı artırmanıza ve ürünlerinizi sıralamanıza yardımcı olacaktır.

Yapılan son araştırmalara göre, Amazon Choice ürün satışlarını neredeyse %200 artırıyor.

Ürünlerinizi listelediğiniz farklı kategorilerde istediğiniz rozeti seçebilirsiniz.

Rozet kazanmak mümkündür ve şüphesiz ki Amazon rozeti işletmenizi yükseltmek ve daha fazla gelir elde etmek için harika bir yoldur.

 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Amazon En İyi Satıcı ve Choice Rozetini Aynı Üründe Kullanabilir miyim?

Eğer bir Amazon satıcı seçimi ürünü görüyorsanız, aynı zamanda #1 en iyi satıcı rozetine de sahip olamazsınız. Ancak, Amazon Seçimi rozeti olan ürünleri ilk sayfa arama sonuçlarında tanıtır.

Ayrıca, bir kategoride veya alt kategoride En İyi Satıcı Rozeti olan bir ürüne sahip olabilir ve başka bir kategoride başka bir ürüne en iyi seçim rozeti alabilirsiniz.

 

Satıcılar Amazon Rozetleri İçin Ödeme Yapabilir mi?

Amazon rozetleri için ödeme yapmak mümkün değildir. Amazon algoritması bu rozetleri farklı faktörlere göre satıcılara atar.

Ancak, rozet kazanma şansınızı artırmak için alabileceğiniz önlemler vardır; artan satış oranı ve ürün popülerliği, fiyatlandırma, iyi müşteri yorumları ve ilgili anahtar kelime optimizasyonu gibi.