Amazon Satıcı Hesabımı Nasıl Yeniden Aktifleştiririm?

Uzun bir aradan sonra geri döndüyseniz veya Amazon politikalarında bir ihlal fark edildiyse ve satıcı hesabınız askıya alındıysa, pazarı kullanmaya devam etmek için yeniden etkinleştirmeniz gerekir.

Şüphesiz, Amazon milyonlarca müşteri kitlesine önem verir ve onları güvenli alışveriş ve satış süreçleri için izlemeleri gereken sıkı politikalarla korur.

Amazon, bir neden olmadan hesapları askıya almaz ve eğer bir askıya alma yaşamadan önce Amazon işinize çok şey yatırdıysanız, bu makale hesabınızı yeniden etkinleştirmenize ve işe geri dönmenize yardımcı olacaktır. Başlayalım!

 

Amazon Satıcı Hesabının Askıya Alınması Ne Anlama Gelir?

Amazon’da hesap askıya alınması, müşteri memnuniyetini ve deneyimini güvence altına almanın yanı sıra pazarda güvenli olmayan ürünleri önleme amacı taşıyan bir düzeltme tedbiridir.

Askıya alınan Amazon satıcı hesabı, işletmeniz için kırmızı bir uyarı işaretidir ve günlük Amazon satışlarına geri dönemezsiniz demektir.

Hesabınızın askıya alınması durumunda, tüm envanterinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir ve müşterilerin size yönelik alımlarını yapmalarını imkansız hale getirebilirsiniz. Amazon müşteri hizmetleri, satış ayrıcalıklarınızı kaybetmemek için suçunuza bağlı olarak Eylem Planı oluşturmanızı isteyen bir bildirim gönderecektir.

Ayrıca, satıcıların bildirime 72 saat içinde yanıt vermesi beklenmektedir.

Bu nedenle, zaten devam eden herhangi bir işlemi tamamlamanız ve belirli bir miktar para almanız gerekiyorsa, bunu ayrı bir soruşturma ile işleme koymak için zamanınız olacaktır.

 

Amazon Neden Satıcı Hesaplarını Askıya Alır

Amazon, müşterilerini değer veren ve onları hesaplarını iptal ederek uzaklaştırmayacak bir kullanıcı odaklı şirkettir, ancak Amazon’un herhangi bir askıya alma için kendi nedenleri vardır.

Tekrarlanan hatalardan kaçınmanıza yardımcı olmak için Amazon’un satıcı hesaplarını neden askıya aldığını inceleyelim.

  • Amazon Tarafından Yasaklanmış Ürünlerin Satışı

Amazon tarafından yasaklanmış ürünler, pazar politikalarının çok tehlikeli veya saldırgan bulduğu ürünlerdir. Bu nedenle, hiçbir satıcı bunları Amazon’da listeleyemez veya satamaz.

 

Amazon Kısıtlanmış Ürünler

Bu ürün kategorilerine örnekler;

  • Yasadışı ve rekreasyonel ilaçlar,
  • Alkol,
  • Hayvanlar ve hayvanlarla ilgili ürünler,
  • Uyuşturucu test ekipmanları, hassas ve yasadışı tıbbi cihazlar, ürünler veya hizmetler,
  • Kumar ve Loto,
  • Elektronik geri dönüşümü,
  • Para birimiyle ilgili ürünler,
  • İnsan Parçaları ve Defin Eserleri,
  • Otomotiv ve güç sporları,
  • Silahlar ve patlayıcılar,
  • Cilt, saç veya kozmetik ürünler,
  • Lazer ürünleri,
  • Gıda ve İçecekler,
  • Mücevher ve Değerli Taşlar,
  • Aydınlatma,
  • Ozon tabakasını azaltan maddeler ve değiştiriciler (soğutucular),
  • Bitki ve Tohum Ürünleri,
  • Böcek kontrol ürünleri,
  • Kilitleme ve Hırsızlık Cihazları,
  • Heryerde Çakabilir Kibritler,
  • Çocuk ayakkabıları ve giysileri,
  • Abonelik Süreli Yayınlar ve Amazon’un yasak olarak adlandırdığı diğer ürünler.

 

Ancak, birçok kısıtlanmış ürün olmasına rağmen, Amazon bazı satıcılara bu ürünlerden bazılarını yasal olarak pazarında satma izni verir.

Sadece satmak için başvurmanız, ek ürün bilgileri sağlamanız ve listelerken garanti vermeniz gerekir.

 

  • Ürünle İlgili Yasalara Uymama

Amazon’da bazı ürünlere izin verilse de, bunlar belirlenen ürün politikalarına uygun olmalıdır. Ayrıca sağladığınız bağlantılar doğru olmalı ve genellikle alıcıları bilgilendirmek içindir.

Herhangi bir zamanda ürünlerinizi yanlış temsil etmeniz veya yanlış reklam yapmanız durumunda hesabınızın askıya alınma olasılığı yüksektir.

 

  • Telif Hakkı İhlali

Telif hakkı ihlali yapan satıcıların büyük olasılıkla otomatik olarak askıya alınması söz konusudur ve bu durum işlerine olumsuz etki yapabilir.

Her satıcı, logonuz veya ticari markanız gibi entelektüel mülkiyetlerini veya marka ürünlerini korumak için Amazon Marka Kayıt Defteri’ne kaydolabilir.

Listeleme işinizde kullanmak istediğiniz bir görüntü olabilir, ancak diğer markaların Fikri Mülkiyet haklarını ihlal etmemek için uymanız ve ayrıca telif haklarını tanımanız ve talep etmeniz gerekir.

 

  • Sık Sık Negatif Geribildirimler ve Raporlar

Amazon müşterileri genellikle satıcılardan satın alma deneyimlerine dayalı geri bildirimlerde bulunurlar, ve eğer sürekli olarak Amazon’a ürününüzle ilgili kötü raporlar verirlerse, Amazon soruşturma yapacak ve daha sonra sizi askıya alabilir.

Bu, Amazon’un pazarlarında güvensiz ürünlere sıfır toleransı olduğunu doğrular.

 

  • Aynı Anda Birden Fazla Hesap Kullanma ve Yanlış Hesap Bilgileri Kullanma

Amazon, yanlış iletişim bilgileri nedeniyle hesapları askıya alır ve birden fazla hesap kullanırsanız. Dahası, Amazon eski hesabınızı yasakladıktan sonra yeni bir satıcı hesabı açtığınızı fark ederse, muhtemelen sizi tekrar askıya alacaktır.

Yanlış hesap bilgileri alıcıları yanıltacak ve Amazon hizmeti hesabınızla ilgili bir sorun olduğunda size ulaşamayacak, bu da sonunda bir askıya alma ile sonuçlanabilir.

 

Amazon Satıcı Hesabını Nasıl Yeniden Aktifleştirebilirim

Hesabınızı yeniden etkinleştirmek için Amazon müşteri hizmetleriyle iletişime geçmeniz ve askıya alınma nedeninizi anladıktan sonra profesyonel bir itiraz yazmanız gerekmektedir.

Sorununuzu bildiğinizde, çözüme ulaşmak mümkündür.

Deaktive edilmiş Amazon satıcı hesabını kurtarmak için de aynı süreç geçerlidir.

İtiraz mektubunuzda, neden hesabınızın yeniden etkinleştirilmesi gerektiğini ve pazarda iş yapmaya devam etmeniz gerektiğini açıklayacaksınız.

Askıya alınmış Amazon hesabınızı yeniden etkinleştirme sürecini şu adımlarla geçelim;

  1. Amazon Satıcı Merkezi Hesabınıza giriş yapın.
  2. Performans sayfasına gidin ve Performans Bildirimleri‘ni seçin.
  3. Askıya Alma Bildirimi‘ne gidin ve İtiraz‘ı seçin.
  4. Oradan, her gerekli ayrıntıyı doldurun ve Amazon’un yanıtını bekleyin.

 

Süreç birkaç gün veya hafta sürebilir, ancak beklerken listelerinizi Amazon’un politikalarına uygun hale getirdiğinizden emin olun.

 

Amazon İtirazı Nasıl Yazılır

Amazon satıcı hesabınızı yeniden etkinleştirmek için, yazılı olarak belirttiğiniz niyetinizi, muhtemel askıya alma sebebini ve uzun vadede nasıl düzeltici önlemler almayı düşündüğünüzü açıklayan iyi yazılmış bir itiraz gerekir.

Ayrıca, itiraz mektubunuzu kendiniz yazmayı seçebilir veya bir profesyonelden yazmasını isteyebilirsiniz.

İtiraz mektubunuz hazır olduğunda, doğru iletişim bilgilerini sağlamayı ve Amazon Satıcı Performansı’na gözden geçirmesi için sunmayı unutmayın.

Amazon Satıcı Hesabının Tekrar Etkinleştirilmesi Ne Kadar Sürer?

Amazon’un askıya alınmış bir satıcı hesabını yeniden etkinleştirmek için belirli bir zamanı yoktur, ancak uygun bir itiraz göndererek hızlı bir yanıt alabilirsiniz.

Yanıtı 24 saat içinde veya 7 iş günü içinde veya daha fazla sürede alabilirsiniz.

 

Amazon’da Askıya Alınmanın Etkileri

effects of getting suspended on amazon

Amazon’da askıya alınırsanız, pazarda satış yapamaz, potansiyel alıcılarınıza ulaşamaz ve böylece çok miktarda nakit girişini kaybedersiniz.

Askıya alınma, marka itibarınızı, güveninizi ve otoritenizi zayıflatabilir. Askıya alma, ürünlerinizi arayan herhangi bir Amazon kullanıcısına görünür hale geldiğinden, müşterileriniz artık size güvenmeyebilir.

Amazon politikalarını ihlal etmek, yasadışı veya zararlı ürünler satmak gibi, yasal düzeltmeye ve cezai yaptırımlara yol açabilir.

Ayrıca, Amazon listelerinizi kendi dağıtım merkezlerinde ödemeden yok edebilir ve ödemelerinizi kalıcı olarak tutabilir.

 

Amazon Hesabınızı Askıdan Nasıl Korursunuz

  • Ürünlerinizi Listelemeden Önce Amazon Yasaklı Ürünleri İnceleyin

Ürünlerinizi listelemek için önce Amazon’un yasakladığı ürünleri kontrol edin, böylece neyi listeleyip neyi listelememeniz gerektiğini bilirsiniz.

Amazon politikalarına uyduğunuzda askıya alınma riskiyle karşılaşmazsınız.

 

  • Gerekli Ürünleri Satmak İçin Onay Alın

Amazon’da bazı kısıtlanmış ürünleri satmak için izin isteyebilirsiniz.

Eğer ürünler zaten Amazon veritabanında ise, Amazon satıcı merkezi hesabınıza giriş yapın, kataloga gidin, ürün ekleyin, satmak istediğiniz belirli ürünü kontrol edin, kısıtlamaları göster’i seçin, Satış İçin Başvur’u seçin ve gereken adımları izleyin.

Amazon’da bulunmayan ürünler için, hangi kategoride başlamak gerektiğini öğrenmek için Amazon’un onay sayfasını kontrol edin. Bu, ürünün kategoriye bağlı olarak değişir.

 

Mükemmel Gönderim Sürecine Sahip Olun

Amazon satıcı hesabınızın devre dışı bırakılmasını istemiyorsanız, mükemmel gönderim süreci de bir zorunluluktur. Amazon, hem gönderim hem de müşteri memnuniyeti için sıkı standartlar belirlemiştir.

Müşteri memnuniyeti onların önceliğidir.

Paketleri gönderirken teslimat süresine dikkat etmek önemlidir. Satın Alma Kutusu, bu konunun devreye girdiği tek yer değildir.

Bu, hesabınızın “sağlığını” değerlendirmede önemli bir ölçüttür. Amazon’un kriterlerini karşılamazsanız, satıcı hesabınız iptal edilebilir.

Amazon, önceki 30 gün içindeki toplam teslimat sayısına göre kaç teslimatın geciktiğini hesaba katar. Eğer bu oran %4 veya daha fazlaysa, Amazon hesabınızı askıya alabilir.

 

Sonuç

Birçok Amazon kullanıcısı, Amazon pazarından geçimini sağlar ve bir kez askıya alındıklarında, nasıl yeniden etkinleştireceklerini bilmeden mahsur kalırlar.

Amazon genellikle satıcıların performansı ve müşteri hizmetleri, Amazon politikalarının ihlali ve kısıtlanmış ürünlerin satışı nedeniyle hesapları askıya alır.

İyi bir müşteri ilişkisi sürdürmeli, Amazon politikaları ile güncel kalmalı ve listelenmiş kısıtlanmış ürünlerden kaçınmalısınız, liste erişim verilmediği sürece.

Ancak, doğru bir itiraz ile hesabınızı yeniden etkinleştirebilir ve onaylanmış ürünleri satış için listelemeye devam ederek daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.