Amazon’da Bir Satıcıyı Nasıl Şikayet Edilir

Amazon, internet üzerindeki en büyük e-ticaret platformlarından biridir ve platformda iki milyondan fazla Amazon satıcısı bulunmaktadır. Platformun popülerliği, her gün etkileyici bir hızla oluşturulan Amazon satıcı hesaplarını çekmeye devam etmektedir.

Platform, Amazon satıcılarının para kazanmasını sağlayan meşru bir yol sunmasına rağmen, platformun popülaritesinden faydalanmaya çalışacak kişilerin olacağı kaçınılmazdır.

Tüm üçüncü taraf satıcılar, Amazon satıcı hesaplarını oluşturduklarında web sitesindeki politikalara, şartlara ve koşullara uymak zorundadır. Eğer birisi bu politikalara ve koşullara uymuyorsa, bir satıcıyı Amazon’da nasıl şikayet edeceğinizi bilmelisiniz.

Amazon, alıcı haklarının korunmasını sağlamak için platformda satıcı ihlallerinin raporlanmasına olanak tanır.

Eğer bir Amazon satıcısının Amazon’un politikalarından herhangi birini ihlal ettiğini düşünüyorsanız veya siparişinizle ilgili endişeleriniz varsa, bu konuda Amazon’u bilgilendirmek için atmanız gereken adımlar bulunmaktadır.

Bu kılavuz, bu adımları ve durumu en iyi şekilde nasıl ele alacağınızı size gösterecektir.

 

Ana Noktalar

  • Amazon’da satıcı ihlallerinin türlerini anlayın ve ihlallere dair herhangi bir kanıtı belgeleyin.
  • Amazon’a başvurmadan önce sorunu çözmek için doğrudan satıcıyla iletişime geçin.
  • Çözülemeyen sorunlar veya ciddi politika ihlalleri için Amazon’un raporlama sistemini kullanın.

 

Başlamadan Önce

  • Amazon’un Satış Politikaları ve Davranış Kuralları konusunda kendinizi bilgilendirin.
  • Satıcının ihlaline ilişkin tüm gerekli belgeleri toplayın.
  • İhlalin doğasını ve satın alma işleminize olan etkisini net bir şekilde belirtin.

 

Amazon Üzerinde Bir Satıcıyı Şikayet Etmek İçin 4 Kolay Adım

4 Easy Steps to Report a Seller on Amazon

Amazon’da karşılaşabileceğiniz çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Satıcıların karşılaştığı potansiyel sorunları öğrenmek ve bunlarla başa çıkmanın en iyi yolunu öğrenmek için zaman ayırın.

Bu kılavuzu, dolandırıcılarla başa çıkmak ve bir Amazon satıcısından ürün kalitesiyle ilgili sorunlarınız varsa kullanabilirsiniz.

 

Adım 1 – İhlal Türünü Belirleme

Bir Amazon satıcısını nasıl rapor edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, öncelikle hangi ihlali işlediklerini bilmelisiniz. Amazon, müşterilerini korumayı amaçlar ve müşteriler tarafından bildirilen ihlallerle ilgilenecektir.

Amazon’un raporlarınızı doğru şekilde yanıtlaması için Amazon satıcıları için ihlal türünü belirlemeniz gerekmektedir. Bir ihlali belirleyebilmek ve rapor etmeye değip değmeyeceğini anlayabilmek için Amazon politikalarını anlamanız gerekmektedir.

Eğer üründen etkilenmiş veya memnun kalmamış hissediyorsanız, bu otomatik olarak o satıcıyı rapor edebileceğiniz anlamına gelmez. Satın alırken beklentilerinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenmelisiniz.

Ürün listelerinin detaylarını okumak için zaman ayırın ve aldığınız ürünün açıklamayla eşleştiğinden emin olun.

Eğer sorun veya ihlal türü konusunda emin değilseniz, bir müşteri hizmetleri temsilcisine başvurabilirsiniz.

Amazon politikaları tarafından web sitesinde izin verilmeyen bazı ihlal türleri şunlardır:

• Ürün listelerinde yanıltıcı veya hileli bilgiler

• Fikri mülkiyet ihlalleri

• Sahte ürünler

• Marka ihlali

• Satıcıdan alıcıya uygun olmayan mesajlar

• Müşteri geri bildirimlerini veya yorumlarını etkileme

• Diğer Amazon satıcılarının itibarını zedelemek

Yukarıdakiler, Amazon’da satıcı ihlalleri için gerekçe olarak kabul edilebilecek birkaç örnektir. Bir Amazon satıcısının dolandırıcılık veya Amazon politikalarının diğer ihlallerini gerçekleştirdiğine inanıyorsanız, Amazon’un Satış Politikaları ve Davranış Kurallarını kontrol ettiğinizden emin olun.

Sonrasında, bir sonraki adımınızı öğrenmek için Amazon müşteri hizmetleri ekibine başvurabilirsiniz.

 

Adım 2 – Satıcı İhlallerini Belgelendirin

Bir Amazon satıcısını nasıl bildireceğinizi öğrendikten sonra, bir sonraki adım ihlalinizi kanıtlamanızdır. Bir Amazon satıcısını bildirdiğinizde sunacağınız belge veya kanıt, iddialarınızı desteklemek ve Amazon’un bildirdiğiniz satıcıya karşı hareketlerine dayanak oluşturmak için önemlidir.

Amazon’un belirlediği Satış Politikaları ve Davranış Kurallarını ihlal ettiğini kanıtlayabilmek önemlidir. Bu tür bir ihlali kanıtlama yükü size aittir.

Bir Amazon satıcısını bildirmek için çevrimiçi formu doldurduğunuzda, aşağıdaki bilgileri sağlamanız gerekir:

• İşletme Adı

• Satıcı Kodu

• Ürün fotoğrafları

• Mesaj ekran görüntüleri (ilgiliyse)

• Makbuzlar (satın alma ve ödeme kanıtı)

• Sorunlu ürün listesinin URL’si

İhlalin kanıtlarını sunamazsanız, Amazon’un raporunuz hakkında herhangi bir şey yapması muhtemel değildir. Toplayabildiğiniz kadar çok ilgili kanıt sağladığınızdan emin olun.

 

Adım 3 – Satıcıyla Doğrudan İletişime Geçin

Bir satıcıyı Amazon’da nasıl bildireceğinizi bilmek önemlidir, ancak sorunu içten içe çözmeyi de denemelisiniz. En iyi yol, satıcıyla doğrudan iletişim kurmaktır.

Sorunu onlara bildirin ve sorunu çözmek için ne önerdiklerini sorun.

Örneğin, hasar görmüş bir ürün aldıysanız, satıcıya ne yapabilecekleri hakkında sorabilirsiniz. Çoğu Amazon satıcısı, hasar görmüş ürünü iade etmenizi ve yeni bir tane göndermelerini önerir.

Ya da hasar görmüş ürün için bir geri ödeme isteyebilirsiniz. Amaç, satıcıyla iletişim kurarak sorunu çözmeye açık olup olmadıklarını görmektir.

Çoğu Amazon satıcısı, anlaşmaya dayalı olarak bir geri ödeme veya ürün değişimi yapmaya istekli olacaktır. Satıcı puanlarını ve geri bildirimlerini olumlu tutmak onların hedefi olduğu için, Amazon’a herhangi bir ihlali bildirmeye gerek olmadan sorunları hızlı bir şekilde ele almaları önemlidir.

Ayrıca, satıcıya bildirilmeden önce sorunlarınızın daha hızlı ele alınmasını sağlayabilir ve satıcıyı rapor etme sürecinden geçmekten kaçınabilirsiniz.

Satıcı, sorun çözümü hakkında iletişim taleplerinize yanıt vermiyorsa, Amazon’un devreye girmesi için satıcıdan istismar bildirebilirsiniz.

 

Adım 4 – Satıcıdan İstismarı Bildirme

Eğer 3. Adımda başarılı olamadıysanız ve Amazon satıcısı sizinle işbirliği yapmıyorsa, Amazon’da bir satıcıyı nasıl rapor edeceğinizi bilmek faydalı olabilir. Gerekli bilgilerle Satıcı İstismarı Bildirim Formu’nu doldurun.

Eğer Amazon’un Satış Politikaları ve Davranış Kuralları’nı ihlal ettiklerinden eminseniz, raporunuzu tamamlamak için belgeleri ve kanıtları toplamak için bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Eğer bir alıcıysanız, phishing dolandırıcılıkları ve diğer satıcılar tarafından Amazon platformunda yapılan diğer kötüye kullanımları rapor edebilirsiniz. Amazon müşteri hizmetleri sayfasına gidebilir ve bir iade talebi veya yanlış sevkiyatın iadesi için yardım isteyebilirsiniz.

Ayrıca, telefonla veya canlı sohbet aracılığıyla doğrudan bir müşteri hizmetleri temsilcisiyle iletişime geçebilirsiniz. Sorunları sizinle tartışmak ve bildirilen sorunu nasıl çözebileceğiniz konusunda size yardımcı olacaklardır.

Ayrıca endişelerinizi Amazon’a e-posta yoluyla da iletebilirsiniz.

Amazon’da bir satıcıyı nasıl şikayet edeceğinize dair adım adım kılavuz aşağıdadır:

• “Kötüye Kullanımı Bildir” sekmesine gidin.

• İhlal türünü seçin.

• İlgili sipariş numarasını, satıcı kodunu veya işletme adını sağlayın.

• Sorununuzu belirtilen alana açıklayın.

• Tamamlanan çevrimiçi formu gönderin.

Amazon’a yanlış raporlar sunmamaya dikkat edin. Bu platformu yalnızca ciddi konular için kullanmanız önemlidir. Ayrıca, sorunu önce satıcıyla çözmeye çalışmalısınız ve ardından Amazon’a bildirmelisiniz.

 

Amazon’da Politika İhlallerinin Genel Bir Bakış

Aşağıdaki, Amazon’a bildirebileceğiniz en yaygın ihlal türleri hakkında bir kılavuzdur:

• Fikri Mülkiyet İhlalleri – Bu tür bir sorun, bir Amazon satıcısı tarafından satılan ürünlerin otantikliği ile ilgilidir, örneğin sahte ürünler. Bir marka sahibiyseniz ve başka bir Amazon hesabının ürünlerinizi listelediğini görüyorsanız, yetkisiz satıcılar hakkında da şikayette bulunabilirsiniz.

• Ürün Durumu İhlalleri – Bu, ürün listeleri ve satılan ürünlerin kalitesi ile ilgili herhangi bir ihlali ifade eder.

 

Sonuç

Amazon platformu dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından biridir. Bu nedenle, Amazon, politikalarına saygı göstererek ve Amazon satıcılarının aynı şeyi yapmasını talep ederek çıkarlarını korumak istiyor.

Bu, e-ticaret işinin can damarı olan alıcıları korumanın önemli bir adımıdır.

Bir alıcı olarak, bir Amazon işletmesinin bunlara uygun olmadığını veya aldığınız ürünlerden memnun olmadığınızı düşünüyorsanız, bir Amazon satıcısını nasıl rapor edeceğiniz adımlarını izleyin.

Herhangi bir önemli sorunu hemen Amazon’a bildirerek hızlı bir çözüm sağlamaktan emin olun.

 

Nelere Dikkat Edilmeli

  • Satıcılar hakkında yanlış veya belgesiz raporlar yapmaktan kaçının.
  • Rapor vermeden önce satıcı ile doğrudan iletişimi atlamayın.

 

Sorunları Nasıl Önleyebilirsiniz

  • Satın almadan önce ürün listelerini ve satıcı bilgilerini dikkatlice okuyun.
  • Herhangi bir kırmızı bayrak için satıcılarla yapılan işlemleri ve etkileşimleri düzenli olarak izleyin.

 

Amazon Satıcısını Nasıl Şikayet Edilir? – Sıkça Sorulan Sorular

Amazon satıcıları iadeyi reddedebilir mi?

Hayır. Satıcılar platformdaki iade talepleri üzerinde kontrol sahibi değildirler. Müşteriler, siparişlerini alır almaz veya talebi yapar yapmaz 30 gün içinde iade veya iade bekleyebilirler.

 

Amazon şikayetleri anonim mi?

Bu durum değişir. Alıcılar, adlarını ifşa etme veya bir satıcıyı anonim olarak rapor etme seçeneğine sahiptirler.

 

Amazon’da dolandırılırsanız ne olur?

Eğer paranız çalınırsa, ihlali Amazon’a bildirmek ve hemen bankanızı haberdar etmek önemlidir. Onlara dolandırıcılığı bildirin ve hesabınızdaki masrafları itiraz edin.

 

Amazon satıcılarının sorumluluğu var mı?

Hayır, Amazon yalnızca satıcılarla ilgili raporlara yanıt vermeyi amaçlar. Bu nedenle, herhangi bir sorun veya ihlal hakkında Amazon’u bilgilendirmek ve müşteri hizmetleriyle iletişime geçmek alıcının sorumluluğundadır, böylece bunlara müdahale edilebilir.

 

Amazon’un Şikayet Bölümü Var mı?

Evet. Bir satıcıyı veya web sitesindeki herhangi bir ihlali rapor etmek istiyorsanız web sitelerini ziyaret edebilir veya müşteri hizmetleri departmanıyla iletişime geçebilirsiniz. Raporlarınızın geçerli olduğundan emin olun ki ekip buna hızlıca yanıt verebilsin.