eBay mı Facebook Marketplace mi: Hangi Platform Daha İyi?

Eğer benim gibi girişimci bir zihniyete sahipseniz, muhtemelen her zaman daha fazla para kazanma fırsatları arıyorsunuzdur. Bu genellikle evde artık kullanmadığınız veya ihtiyacınız olmayan şeyleri satmayı içerir!

Eğer bu size uygunsa, okumaya devam ettiğinizden emin olun çünkü en popüler iki platformu tartışacağım, eBay ve Facebook marketplace.

Açıkça, bu iki web sitesi çok fazla trafiğe sahip. Facebook en popüler sosyal medya platformu ve Facebook marketplace, sattığınız ürünler için çevrimiçi alıcılar bulabileceğiniz yerdir.

Konum tabanlı oldukları için bölgenizdeki yerel alıcılara ulaşmak için harika bir yerdir. Bu, Facebook marketplace’i kendi koşullarınızda ve ücret olmadan ürünlerinizi satmak için kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Öte yandan, eBay küresel bir kitleye sahip bir e-ticaret platformudur. Sattığınız ürünler için daha fazla alıcıya erişim sağlar, bu da sadece ekstra para kazanmak için değil, aynı zamanda satışı tam zamanlı bir iş haline getirmek için harikadır.

Peki, hangi pazaryeri sizin için ideal seçenek?

Tahmin etmeye veya araştırma yapmaya gerek yok! Çevrimiçi satış yaparak para kazanma konusunda bilinçli bir karar vermeniz için ihtiyacınız olan bilgileri derledim.

Hangi pazaryerinin sizin için uygun olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz? Okumaya devam edin…

 

Makale Genel Bakışı:

Facebook Marketplace Nasıl Çalışır?
eBay Nasıl Çalışır?
eBay vs Facebook Marketplace
eBay’in Avantajları
eBay’in Dezavantajları
Facebook Marketplace’in Avantajları
Facebook Marketplace’in Dezavantajları
Son Düşünceler

 

Ana Hususlar

  • eBay, küresel erişim ve güçlü satıcı araçları sunarken çeşitli ücretlere ve yüksek rekabete tabidir.
  • Facebook Marketplace, ek ücret olmadan ve doğrudan alıcı ile iletişim kurma imkanı sunarak yerel satışlar için idealdir, ancak satıcı koruması eksiktir.

 

Başlamadan Önce

  • İş hedeflerinizi göz önünde bulundurun: Yan işler için Facebook, işletmeyi genişletmek için eBay.
  • Her platformun kullanıcı kitlesi ve satış özelliklerini tanıyın.

 

Facebook Marketplace Nasıl Çalışır?


Facebook Marketplace, internetin en popüler sosyal medyası üzerinden erişilebilmektedir. Bu platform, yerel topluluğunuz içinde sattığınız ürünler için yerel alıcılar bulabileceğiniz bir yerdir.

Facebook uygulaması veya web sitesi aracılığıyla ücretsiz olarak kullanılabilir.

Bu nedenle, bir Facebook hesabı ile nearly everything satışa veya dropshipping’e başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi çevrimiçi olarak yayınlamak ve alıcılar bulmak için kayıt veya liste ücreti ödemeniz gerekmez.

Facebook hesabı oluşturmak için tek gereklilik en az 18 yaşında olmanızdır.

Marketplace’e ürün yüklerken, sattığınız ürünlerin fotoğraflarını, bir liste açıklamasını, ürünün durumunu ve fiyatını ekleyin ve ardından uygun kategoriye listeleyin.

Marketplace’te ürünlerinizi listeledikten sonra, bir ürün için sabit bir fiyat belirleyebilirsiniz, ancak ilgilenen alıcılarla bu fiyatları da pazarlık yapabilirsiniz. İletişim Facebook Messenger üzerinden gerçekleşir.

Alıcı ile iletişim kurarak, satılan ürünlerin yerel teslim alımını veya teslimatını bile düzenleyebilirsiniz, özel mesajlaşma uygulamasındaki anlaşmanıza bağlı olarak.

Facebook, alıcı ve satıcı profillerinin her iki tarafça da görülebilir olduğu için satıcılar için güvenli ve güvenlidir. Özel mesaj yoluyla etkileşime geçmeden önce diğer kişinin profilini araştırabilirsiniz.

Facebook ayrıca sahtekarlık vakalarını raporlama için çeşitli araçlar sunar.

Her bir işlemin ödeme ve gönderi detayları, satıcı ile alıcı arasında gerçekleşir. Facebook, her bir işlemin ödeme ve gönderi detaylarına dahil olmaz.

 

eBay Nasıl Çalışır?

eBay, insanların eşya alıp satmak için geldiği önde gelen bir çevrimiçi pazar yeridir. eBay’de satış yapmaya başlamak için öncelikle bir hesap kaydı yapmanız gerekir.

Kayıt olduktan sonra, bir ürünü satışa listelemek mümkündür. Satışa listeleyebileceğiniz ürün sayısı, mağaza abonelik seviyenize ve maliyetlerinize bağlı olarak değişir.

Bir liste oluşturduğunuzda, bir başlık, liste açıklaması ve fotoğraflar eklemelisiniz. Ayrıca, sabit bir fiyat belirlemeyi tercih ederseniz ürün için bir fiyat belirlemelisiniz.

Ayrıca, bir ürünü teklif verme için listeleyebilirsiniz, bu da ürüne ilgi çekebilir.

Koleksiyon eşyaları gibi değerli bir ürününüz varsa, müzayede tarzı teklif verme, bu ürünü çok daha yüksek bir fiyata satabilmenin en iyi yoludur.

eBay, siparişleriniz için ödemeleri almayı ve bunları banka hesabınıza aktarmayı kolaylaştırır. Ayrıca, eBay’den dolandırıcılığa karşı ve diğer müşteri sorunlarına karşı koruma sağlayacaksınız.

eBay, müşterilerini memnun etmeye odaklanırken, çevrimiçi satıcıların da başarılı olmasını istemektedir, bu nedenle onları korumak için politikalar belirlemiştir.

eBay’in politikalarını takip ederek ve kaliteli müşteri hizmeti sunarak, bu platform aracılığıyla ürün satışından kolayca para kazanabilirsiniz.

 

eBay vs Facebook Marketplace

Şimdi eBay ve Facebook Marketplace’in nasıl çalıştığını bildiğinize göre, her platformun özelliklerine daha derinlemesine bakma zamanı geldi. İşte çevrimiçi eşyalarınızı satmak için nerede karar vereceğinize yardımcı olacak her bir pazar yerinin sunduğu özelliklerin yan yana karşılaştırması.

 

eBay’nin Avantajları

Daha Fazla Alıcıya Erişim

eBay, küresel çapta büyük bir e-ticaret platformudur. Bu yazı yazılırken, eBay’in dünya çapında 185 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunmaktadır.

İşini büyütmeyi veya para kazanmayı ciddiye alan satıcılar, eBay’deki daha geniş bir izleyici kitlesini göz önünde bulundurmalıdır. eBay, satıştan tam zamanlı bir iş yaratmak isteyenler için uygundur, yan gelir elde etmek isteyenler için değil.

 

Satıcı Koruma

eBay platformu, web sitesinin satıcı koruma politikalarını uyguladığı güvenli bir yerdir. Diğer platformlar gibi, Facebook marketplace gibi, dolandırıcı alıcılardan ve faaliyetlerden korunmak için satıcı koruma programını ve paranızı geri alma garantisini kullanabilirsiniz.

 

Geri Bildirim Sistemi

eBay’deki geri bildirim sistemi, çevrimiçi satıcıların alıcıların güvenini kazanmalarına yardımcı olduğu için satıcılar için faydalıdır.

Her müşterinin deneyimine dayanarak satıcıları derecelendirmek gibi bir seçeneği vardır.

Bu derecelendirme, satıcıların platformdaki itibarlarını artırmalarına yardımcı olur, bu nedenle alıcılar onların güvenilir bir satıcı olduğundan emin olurlar.

 

eBay’nin Dezavantajları

Satıcı Ücretleri

eBay’in ücretleri, bu e-ticaret platformu üzerinden satış yapmanın başlıca dezavantajlarından biridir. Satış ücretleri, liste ücretleri, ekleme ücretleri ve nihai değer ücretleri gibi çeşitli türde ücretler ödemeniz gerekmektedir.

Bu ücretler, satılan ürünün toplam tutarına ve satıcının bulunduğu konuma bağlı olarak değişir. Örneğin, uluslararası satıcılar eBay’de satış yaparken ek ücretler ödemek zorundadır.

Rekabet

Popülerliği ve trafiği nedeniyle çoğu kişi eBay’de satış yapmak isteyecektir. eBay’de satış yaparken yüksek düzeyde rekabeti göz önünde bulundurmak önemlidir, çünkü bu çevrimiçi satış stratejinizi etkileyebilir.

Listelemelerinizi daha fazla potansiyel alıcıya göstermek için nasıl optimize edeceğinizi anlamanız gerekir.

 

Nakliye

Satıcılar, siparişleri müşterilere göndermekten sorumludur. Bu nedenle, her bir satıştan yeterli kar elde edebilmek için ürünlerinizi fiyatlandırırken nakliye maliyetlerini göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Ürünlerin nakliyesini yönetmek zaman alıcı ve sıkıcı bir süreç olabilir.

 

eBay Politikaları

eBay’de satış yapmak ve para kazanmak istiyorsanız, tüm satıcılar için web sitesindeki kurallara ve düzenlemelere uymalısınız. Örneğin, eBay’de yasaklı ürünleri listeleyemezsiniz, aksi takdirde hesabınızın askıya alınma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

eBay’nin politikalarını belirli bir ürün için bir liste oluşturmadan önce öğrenmek önemlidir.

 

Facebook Marketplace’ın Avantajları

Yerel Alıcılara Ulaşma

Bir yerel topluluğu hedefleyen ürünleriniz varsa, FB marketplace tercih edilen platformdur. Facebook, özellikle ürünü satın almadan önce görmek isteyen potansiyel alıcıları bulmak için harika bir platformdur.

Ayrıca, alıcıların ürünü satın almadan önce kontrol etmek isteyebileceği yerel teslimi tercih eden alıcılarınız varsa idealdir.

Bu, her iki taraf için de kazan-kazan durumudur çünkü ürünler alıcının kapısına ulaştığında sürprizlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Satıcı olarak, çok fazla iade talebi ile uğraşmayacaksınız.

 

Kullanımı Kolay

Çoğu insanın bir Facebook hesabı olduğu için, Facebook Marketplace’te satışa çıkarmak nasıl yapılırı biliyorlar. Ürünlerinizi satışa çıkarmak ve bir fiyat belirlemek basitleştirilmiştir.

Facebook uygulaması üzerinden herhangi bir yerden ve cep telefonunuzu kullanarak yapabilirsiniz.

 

Ek Ücret Yok

eBay’in ücretlerinin aksine, Facebook Marketplace’e bir gönderi yaparken tek bir kuruş bile ödemezsiniz. Bu nedenle, çevrimiçi satışlardan tüm kârı alabilir ve işlemde para kaybetmemek için fiyatları artırmak zorunda kalmazsınız.

 

Alıcılarla Doğrudan İletişim

İletişim, birçok alıcı için önemlidir çünkü duyarlı satıcılardan satın almayı severler. Facebook ile müşterilerinizle mesajlaşabilirsiniz.

Bu, potansiyel müşterilerinizle güven ve ilişki kurmanıza yardımcı olur. Onlara iyi bir alışveriş deneyimi sunabilirseniz, gelecekteki işlemlerde sizi tekrar tercih etme olasılığı çok yüksektir.

 

Facebook Marketplace’ın Dezavantajları

Sınırlı Kitle

Facebook Marketplace üzerinden satıyorsanız, bu ürünler için hedef kitleniz yerel satışlarla sınırlıdır. Bu nedenle, eBay gibi çevrimiçi pazar yerlerinde olduğu gibi aynı küresel erişime sahip değilsiniz.

 

Koruma Eksikliği

eBay’in satıcılarını korumak için sıkı politika ve düzenlemeleri vardır. Satıcı koruma programı kapsamında, web sitesindeki sahte alıcılara karşı korunursunuz.

Ancak Facebook Marketplace’i kullanırken hiçbir desteğiniz yoktur.

Facebook platformu aracılığıyla satış yaparken ek riskler söz konusudur, çünkü alıcı ödemelerini yapmazsa herhangi bir korumanız yoktur.

 

Sınırlı Satış Özellikleri

eBay, ürünlerinizi satmak ve tanıtmak için güçlü özelliklere sahip bir e-ticaret platformudur. Facebook’ta, aynı araçlar ve özelliklere erişiminiz yoktur.

Fiyatınızı ve diğer şartları belirleme konusunda özgürsünüz, ancak listenizi daha fazla çevrimiçi alıcıya ulaştırmak için reklam araçlarına erişiminiz yoktur.

 

Geri Bildirim Yok

eBay’in geri bildirim sistemi olmasaydı, satıcı olarak itibarınızı oluşturmak zor olurdu. İyi geri bildirimler, alıcıları çekmenize yardımcı olur ve sizinle ilgili güvenilir bir satıcı olduğunuzu sağlar.

 

Nelere Dikkat Edilmeli

  • eBay’in ücretlerini ve rekabetçi ortamını göz ardı etmeyin.
  • Facebook Marketplace’teki satıcı korumasının eksikliğini ve sınırlı özellikleri ihmal etmeyin.

 

Sorunların Önlenmesi İçin

  • eBay’in geri bildirim sistemi ve satıcı korumasını kullanarak güven inşa edin ve işlemleri güvence altına alın.
  • Facebook Marketplace’te, alıcılarla net iletişim kurun ve yerel teslimatları düşünün.

 

Son Düşünceler: eBay mi Facebook Marketplace mi?

Yani, hangisi daha iyi: eBay mi Facebook Marketplace mi? Cevap, bağlamına göre değişir.

Zaten her platformun seçilmesi durumunda karşılaşılabilecek olası faydaları ve dezavantajlarını sizinle paylaştım. Bu bilgileri kullanarak iş hedeflerinize uygun seçimi yapmalısınız.

Eğer ek gelir elde etmek için eşyalarınızı satmak istiyorsanız, bunun için Facebook’u kullanabilirsiniz. Evdeki fazla eşyalarınızı ekstra nakit paraya dönüştürmenin iyi bir yoludur.

Ancak, bir online iş ve marka oluşturmak istiyorsanız, eBay’de satış yapmaktan faydalanabilirsiniz. İtibarlı ve güvenilir bir platform olup, işinizi ölçeklendirmek için sağlam özellikler ve araçlar sunmaktadır.

Bu araçları ve fırsatları kullanmalı ve online satışları maksimuma çıkarmalısınız ve kar hedefinize ulaşmalısınız!