eBay Sanal Asistanı İşe Alma Rehberi

E-ticaretin kral olduğunu inkar etmek mümkün değil ve eBay bu popülerliğin en fazla faydalandığı platformlardan biri.

Dropshipping’e dayalı bir eBay işi başlatmayı planlıyor olun ya da zaten saha deneyiminiz varsa, günlük olarak üstesinden gelmeniz gereken birçok temel görev olduğunu biliyorsunuzdur.

eBay satıcısı olarak sorumluluklarınız geniş bir yelpazede: çevrimiçi işiniz için stratejiler geliştirmek, ürün ve pazar araştırması yapmak, ürünleriniz için optimize edilmiş başlık ve açıklamalar yazmak, müşteri sorularını yanıtlamak ve daha fazlası.

Uğraşmanız gereken zaman alıcı görevlerin listesi hiç bitmez, işte bu yüzden bir eBay sanal asistanı işe almayı ve eğitmeyi düşünmelisiniz.

Bir eBay VA’yı işe almanın maliyetini sorgulamadan önce, sanal asistanların ne yaptığını ve çevrimiçi mağazanızı büyütürken size değerli zaman kazandırabileceklerini öğrenmeye zaman ayırın.

 

 

Sanal Asistan Nedir?

Sanal asistan hizmetleri bir birey veya bir ajans tarafından sağlanır – ihtiyacınız olan işin kapsamına ve bütçenize bağlıdır. Bir eBay satıcısı için sanal asistan, Hindistan veya Filipinler gibi ülkelerden uzaktan çalışan bir işçidir.

Görevleri, kişisel bir asistanın görevleriyle benzerdir, tek farkı eBay işinizi uzaktan yönetmenize yardımcı olmalarıdır.

Bir eBay sanal asistanı işe aldığınızda, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak geniş bir hizmet yelpazesi sunabilirler.

Bir eBay sanal asistanının hizmetleri dijital pazarlama, veri girişi, envanter yönetimi, pazar araştırması, e-posta yönetimi, içerik yazma ve müşteri sorularına yanıt verme ve listeler oluşturma gibi temel görevleri içerir.

Bir eBay VA’nın sunduğu hizmet türü, uzmanlık alanlarına bağlı olarak değişir. Ancak, en çok yardıma ihtiyacınız olan görevleri yerine getirmek için eğitilebilirler ve başarılı bir çevrimiçi mağaza işletmek için gerekenleri yapabilirler.

eBay satışı, pasif bir gelir kaynağı gibi görünebilir; ancak, e-ticaret satışlarını artırmak istiyorsanız birçok görev içerir.

İşte burada bir VA devreye girer – eBay mağazanız için tekrarlayan ancak ilgili görevlerde yardımcı olabilirler. Zaman alıcı görevleri sanal asistanınıza atamak, işletmenizin genişlemesine ve büyümesine olanak sağlayan işletmenin temel yönlerine odaklanmanızı sağlar.

eBay VA işe alırken birçok avantaj vardır. İlk olarak, bahsi geçen ülkelerden sanal asistanlar seçmelisiniz çünkü bu size düşük maliyetli işçilere erişim sağlar.

Temel yönetim görevleri veya eBay hesabınızı yönetme konusunda temel bilgiye sahip olanlar için eBay sanal asistanlarının ortalama ücreti saatte 2 dolar. Dropshipping işinde daha fazla uzmanlığa sahip olanlar için ücret artabilir, ancak hala uygun maliyetli kalır.

 

Sanal Asistanı İşe Almaya Hazır Olduğumu Nasıl Anlarım?

eBay satışına yeni başlıyorsanız, eBay asistanı işe alma kararı planınızın bir parçası değildir. Sonuçta, bir sanal asistanı ödemeyi karşılayabilmek için e-ticaret satışlarından sürekli bir gelir elde etmeniz gerekir.

Bir eBay satış asistanı işe alırken zamanlama kritiktir. Günlük, temel görevleri yönetebilmek ve işinizi büyütmek istersiniz.

Çevrimiçi işinizi ölçeklendirmeye ciddiyseniz, bir sanal asistan en değerli aracınız olabilir.

Çevrimiçi mağazanız için bir asistan işe almanın faydalı olduğu iki senaryo vardır:

1. İşletmeniz için istikrarlı bir gelir oluşturduysanız bir eBay satıcı asistanı işe alabilirsiniz. Belirli görevleri eBay asistanınıza atamak, değerli zamanınızı serbest bırakacak ve işinizi ölçeklendirmeye odaklanmanızı sağlayacaktır.

2. Bir dropshipping işine başlamak istiyorsanız ancak eBay işinizi başlatmak için gerekli görevleri yönetecek zamanınız yoksa bir eBay satıcı asistanı işe alabilirsiniz.

Ürün listeleri oluşturma ve eBay hesabınızı yönetme gibi temel görevler gününüzün birkaç saatini alabilir. Bu işi yan iş olarak yapıyorsanız, tek başınıza yönetmek zor olabilir.

 

eBay Sanal Asistanı İşe Almadan Önce Önemli İpuçları

eBay mağazanızı başlatmaya kararlı mısınız? İnternet üzerinden satış yapmak ana gelir kaynağınız olacaksa, bir eBay sanal asistanıyla çalışmaya karar vermeden önce dikkate almanız gereken önemli şeyler bulunmaktadır.

• Düzenli bir gelir akışınız olmalıdır.

• eBay dropshipping iş modelinin nasıl çalıştığını bilmeli ve bundan kar elde etmelisiniz.

• eBay işinizi büyütmek için kârlarınızı kullanmalısınız.

Eğer bütçe bir sorun değilse, o zaman ileri gidin ve eBay işinizi ölçeklendirmeye yardımcı olmak için bir sanal asistanı işe alın. İşe aldığınız eBay VA’yı çevrimiçi işinizi yürütme ve yönetme konusunda yardımcı olması için eğitebilirsiniz.

Ancak, her zaman bunun büyük bir mali yatırım olduğunu unutmayın ve risk almadan önce faydaları ve dezavantajları tartmalısınız. Aksi takdirde, çevrimiçi mağazanız için yeterli e-ticaret satışı yapmıyorsanız borca girebilirsiniz.

 

eBay VA Nereden Bulunur?

Bir sonraki adım eBay sanal asistanlarını çevrimiçi aramaktır. eBay VA’nız için değerlendirmeniz için bir yetenek havuzu bulmanıza izin veren birçok platform mevcuttur.

Çevrimiçi mevcut olan iki önde gelen platform Upwork ve OnlineJobs.ph olacaktır.

Upwork, sadece eBay sanal asistanları değil, uzaktan çalışanların uluslararası bir platformudur. İşletmenizi ölçeklendirmek için ihtiyacınız olan iş tanımına uyacak kişileri kiralamak için bu çevrimiçi pazarı kullanabilirsiniz.
Örneğin, içerik yazma, dijital pazarlama ve temel bilgiye sahip sanal asistanlardan uzmanlık düzeyine kadar yönetim görevleri ve dropshipping konusunda uzmanlık bilgisine sahip yetenekleri bulabilirsiniz.

OnlineJobs.ph, başta Filipinler’de sanal asistan bulmak için adanmış bir pazardır. Eğer Filipinler’den bir eBay VA kiralamayı tercih ederseniz, aramanıza bu platformda başlayabilirsiniz.

Yukarıdaki iki platforma ek olarak, dropshipping eBay satıcılarına adanmış Facebook gruplarından da eBay sanal asistanı bulabilirsiniz. Örneğin, Facebook’taki ZIK Analytics grubu, topluluğun bir parçası olarak birçok deneyimli sanal asistanı içermektedir.

Bir eBay asistanı arayan bir gönderi yayınlarsanız, birçok deneyime sahip potansiyel VA’ya ulaşabilirsiniz.

 

5 Adımlı İşe Alım Süreci

5 step via hiring process

Gerçekten de, dropshipping işiniz için bir eBay sanal asistanı işe alma sürecine geçelim.

 

Adım 1: İş İlanı

Posting your job

eBay sanal asistanı işe almanın ilk adımı iş ilanıdır. İhtiyacınız olan beceri ve yeteneklere yönelik bir platform seçebilirsiniz. İş ilanı detaylı bir iş açıklaması içermelidir.

eBay sanal asistanında aradığınız becerileri net bir şekilde açıklayın. Başlangıçtan itibaren beklentilerinizi belirleyerek, başvuranları eleme ve iş için doğru sanal asistanı sağlamayı sağlarsınız.

Becerilere dayalı olarak bir eBay VA seçmenin yanı sıra, iyi bir internet bağlantısına sahip olduklarından emin olun. Profesyonel sanal asistan hizmetleri, günlük görevleri yerine getirmelerini sağlayacak bir bilgisayar, tablet veya başka herhangi bir cihazla tam donanımlı olmalıdır.

 

Adım 2: Başvuru Sahiplerini Eleme

Screening applicants

Başarılı bir online mağaza işletmek istiyorsanız, en nitelikli eBay sanal asistanını seçmelisiniz. Başvuranları aşağıdaki faktörlere göre eleme yapabilirsiniz:

• İngilizce dilinde uzmanlık önemlidir. Sanal asistanları işe alırken iletişim önemlidir ve dil bilgisi bu bağlamda hayati öneme sahiptir.

• İş başvurusu yazma konusunda gösterdikleri çaba da kritiktir. Bu, işe bağlılıklarını ve detaylara verdikleri önemi yansıtır. Bunlar, bir eBay sanal asistanında ihtiyacınız olan önemli niteliklerdir.

• eBay satıcı sanal asistanının deneyim düzeyi bir avantajdır. Dropshipping konusunda deneyimli birini bulabilirseniz, eBay hesabınızı büyütmede son derece avantajlıdır.

Sanal asistanlar için bir kısa liste oluşturduktan sonra, onları Skype mülakatı için ayarlayabilirsiniz.

 

Adım 3: Mülakat Süreci

The interview process

Yukarıda belirtildiği gibi, potansiyel sanal asistanlarınızla yüz yüze mülakat yapmanız gerekmektedir. Görüşmeyi Skype üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Toplantının amacı, her başvurunun niteliklerini ve deneyimini daha iyi anlamaktır. Aynı zamanda, en iyi adayı bulmanıza yardımcı olacak birkaç şeye dikkat etmeniz gerekmektedir:

• Toplantıya zamanında katılanları kontrol edin

• İnternet bağlantılarının kalitesini kontrol edin

• İş kurulumlarını kontrol edin

• İngilizce dil bilgilerini kontrol edin

• İş yapma motivasyonlarını kontrol edin ve onları kişisel olarak tanıyın

Bir video mülakatından birinin sanal asistan olarak uzmanlığını bilmek zordur. Bu nedenle, eBay satış işinize uygun asistanı bulmak için işe alım sürecinin bir sonraki adımı önemlidir.

 

Adım 4: Test Etme

Testing your vas

Bu kısım, en iyi eBay sanal asistanını bulmada hayati öneme sahiptir.

Sanal asistanınızın becerilerini bir test işi vererek test edin. Çalışmalarının kalitesini değerlendirirken üç önemli faktöre odaklanın:

1) Talimatları anlayıp anlamadıkları, ve

2) Teslim tarihine uyup uymama yetenekleri, ve

3) Çalışma çıktısının kalitesi.

Ayrıca, işe almayı düşündüğünüz eBay sanal asistanları için eğitim materyalleri sağlayabilirsiniz. Eğitim materyalleri, onları resmi olarak işe alındıktan sonra yapmaları gereken becerileri ve görevleri destekleyebilmelidir.

Onlara, yapmalarını istediğiniz görevleri açıklayan isteğe bağlı bir video kaydedebilirsiniz. Video öğreticiyi kaydetmek için loom.com kullanın.

Ayrıca, belirli bir görevi nasıl yerine getireceklerine dair talimatlar içeren detaylı bir kılavuz hazırlayabilirsiniz. Çalışma çıktılarını değerlendirmek için daha sonra kontrol edebileceğiniz bir CSV dosyasına erişim sağlayın.

 

Adım 5: eBay Sanal Asistanını İşe Al

Hiring your virtual assistant

Mülakat ve test işlerinden sonra sonuçları değerlendirebilir ve bir sanal asistanı (veya iki) işe alabilirsiniz. Bütçenize ve işe alım sürecine ne kadar zaman ayırabileceğinize bağlıdır.

Sanal asistanlarınıza deneme süresinde olduklarını bildirin. Daha iyi entegre olabilmeleri için birkaç hafta veya bir ay boyunca size çalışmaları için zaman verin.

Bu deneme süresi, uzun vadeli kalmayı hak eden kişiyi (eğer yalnızca bir eBay satıcı asistanı için bütçeniz varsa) tam olarak değerlendirebilmeniz için size zaman tanıyacaktır.

 

Sanal Asistanı İşe Aldıktan Sonra Yönetmek

eBay sanal asistanınızı işe aldıktan sonra işiniz henüz bitmiş değil. İşletmenizi ölçeklendirmek için bir sanal asistanın hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanmak için verimli bir sistem geliştirmeniz gerekiyor.

Sanal asistanınızın performansını düzenli olarak izleyin. Günlük olarak yapabilirseniz, bu daha da iyi olur. Ürün ve pazar araştırması yaparken bir CSV tablosunu doldurmalarını isteyin.

Onların araştırmasının sonuçlarını CSV tablosu aracılığıyla kontrol edebilir ve bu ürünlerin çevrimiçi mağazanızda nasıl performans gösterdiğini takip edebilirsiniz.

Sanal asistanınızın listelediği ürünlerden elde ettiğiniz karı belirlemek için sayıları inceleyin. Amacınız, eBay VA’sının maaşını ödediğiniz paradan daha fazla kar elde etmektir.

Bu, sanal asistan hizmetleri için yatırım getirisinin olup olmadığını belirlemenin en iyi yoludur.

Örneğin, sanal asistanınız 810 ürün listelemiş ve bu ürünlerden 220 satış yapmıştır. Satılan 220 ürün, 750 dolarlık satışa eşdeğerdir.

Sanal asistanınızın aylık maaşı 400 dolar ise, bu demektir ki aylık 350 dolar kar elde ediyorsunuz.

Gerçek e-ticaret satış performansı, eBay mağazanızın nişine bağlı olarak değişecektir, ancak bir VA’nın performansını izlemek ve değerlendirmek için nasıl bir yol izleyeceğinizi anlamış olmalısınız.

ZIK Analytics’in eBay işi için sanal asistanı nasıl işe alacağınızla ilgili tam kılavuzu için videoyu inceleyebilirsiniz.

 

eBay Sanal Asistanı İşe Alma ve Eğitimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bir sanal asistan gerçekte ne yapar?

eBay sanal asistanları, işletmenizi büyütmek için ihtiyacınız olan çeşitli görevleri yapabilirler. Ürünler için listeler oluşturmanıza, pazar araştırması yapmanıza, e-posta yönetimine veya eBay satıcı hesabınızı yönetmek için temel görevlere yardımcı olmak üzere eğitilebilirler.

 

eBay asistanı nasıl bulurum?

Upwork ve OnlineJobs.ph gibi çevrimiçi platformlardan yetenekli VA’lar bulabilirsiniz. Ayrıca, eBay VA bulup işe alabileceğiniz özel Facebook grupları da mevcuttur.

 

eBay için bir sanal asistan ne kadar ücret alır?

Sanal asistanlar saatlik 1 ila 20 dolar arasında ücretlendirilebilir. Seçtiğiniz VA’nın deneyimi ve uzmanlığına, ayrıca onlara yapmaları için belirlediğiniz görevlerin kapsamına göre değişecektir.

 

İyi bir eBay VA nasıl işe alınır?

Burada listelenen işe alma ve eğitim sürecini izlemeniz gerekmektedir. Başvuranları doğru bir şekilde elemek önemlidir, bu nedenle onlara bir test işi vermek, eBay işletmesini yönetme konusundaki beceri ve bilgilerini değerlendirmenin harika bir yoludur.