eBay’de Bir Alıcının Ödeme Yapması Ne Kadar Sürer?

Evet, eBay uygulamanızdan gelen tatlı “CHA CHING” sesini duydunuz ve eBay Mağazanızda bir satış yaptığınızı bildirdi. HARİKA!

Şimdi, sadece o ödemenin hesabınıza geçmesini beklememiz gerekiyor.

Her zaman satış yaptıktan hemen sonra ödemenin alınacağı garanti değildir. Aslında, alıcınızın siparişi için ödeme yapması biraz zaman alabilir.

Bu nedenle, bir alıcının bir eBay siparişi için ödeme yapması ne kadar sürer bilmeniz ÇOK ÖNEMLİDİR. Ayrıca, alıcıların siparişlerini zamanında ödemelerini sağlamak istersiniz, böylece ilgili tedarikçilerinize ödeme yapabilir ve yükümlülüklerinizi yerine getirebilirsiniz.

Bu rehber, bir alıcının bir ürün için ödeme yapması için ne kadar beklemeniz gerektiğini tam olarak açıklayacak ve ayrıca bir alıcının belirlenen sürenin ötesinde ödeme yapmaması durumunda ne olacağına dair bazı içgörüler sunacaktır.

 

Ana Noktalar

  • eBay alıcıları, satın aldıkları ürünler için dört günlük bir süreye sahiptir.
  • Satıcılar, alıcıları bekleyen ödemeler konusunda hatırlatmak için eBay’in fatura sisteminin kullanılmasını sağlamalıdır.

 

Başlamadan Önce

  • eBay’in açık artırma ve doğrudan satın alımlar için ödeme politikalarını anlayın.
  • Zamanında ödemeleri kolaylaştırmak için eBay’de fatura gönderme sürecini öğrenin.

 

eBay’de Bir Alıcının Ödeme Yapma Süresi Ne Kadar?

Kısa cevap, dört gün. 2022’den itibaren eBay, tüm ödenmemiş ürünlerin, alıcının siparişi tamamladığı veya açık artırmayı kazandığı zamandan itibaren dört gün içinde çözülmesi gerektiğini belirten yeni bir kural uygulamıştır.

Bu nedenle, bir alıcının bu süre içinde satılan ürünler için ödeme yapması gerekir. Ancak, bir satıcı bazen alıcıdan hemen veya dört gün içinde ödeme alamayabilir.

Bir eBay satıcısının, bir alıcıdan kazanan teklifi aldıktan sonra ve ardından alıcı, teklifi kazandıktan sonra mesajlarına yanıt vermez veya satıcı tarafından gönderilen faturayı tanımazsa bu durum yaygın bir durumdur.

Bu durumda, bir satıcı, alıcıya fatura göndermeli ve ödemelerini belirtilen tarihte yapmalarını hatırlatmalıdır.

 

Alıcıya Fatura Nasıl Gönderilir

Alıcıya fatura göndermeyi bilmek, alıcının satın alımı için ödeme almayı daha kolay hale getirecektir. Satışın tamamlanmasından veya kazanan teklifin yapıldığı tarihten itibaren dört takvim günü geçtikten sonra, eBay alıcıya bekleyen fatura hakkında bir hatırlatıcı gönderecektir.

Satıcı, alıcıya satın alma tarihinden itibaren 30 takvim günü içinde fatura da gönderebilir. Bunun için şu adımları izlemeniz gerekmektedir.

 

Adım 1

Alıcının ilgilendiği belirli ürünü bulmak için Hesabım eBay’e gidin ve ardından Satılan Ürünler’e gidin.

 

Adım 2

‘Daha Fazla İşlem’ seçeneğini seçin.

 

Adım 3

‘Send Invoice’ seçeneğini seçin.

Faturayı alıcıya gönderdikten sonra, alıcı eBay alıcı hesabı panelinde görebilecektir. Bu, Bekleyen Faturalar bölümünde görünür.
Eğer faturayı göndermenize rağmen alıcı yanıt vermez veya satın aldıkları ürünler için ödeme yapmazsa, eBay içinde bir anlaşmazlık açmanıza gerek yoktur.

Bunun yerine, eBay, ödenmemiş herhangi bir ürünün otomatik olarak iptal edilmesine izin verir. Bunun için satıcı merkezinde ayar yapabilirsiniz, böylece siparişleri iptal edebilir veya ürünü en yüksek teklif verene verebilirsiniz.

Her iki durumda da, siparişleri iptal edip bir sonraki teklif verene verdiğinizde, satışta olan ürünler için ödeme alabilirsiniz.

 

eBay için Yeni Ödenmemiş Ürün Politikası

eBay unpaid item policy
Yeni Ödenmemiş Ürün Politikası eBay tarafından 2021 yılında devreye alındı. Bu politikaya göre, satıcı, satın alınan herhangi bir ödenmemiş siparişi satın alma tarihinden itibaren dört gün içinde iptal etme yetkisine sahiptir.

Ödenmemiş siparişleri manuel olarak iptal edebilir veya eBay hesabınızın satıcı merkezinde siparişlerin otomatik olarak iptal edilmesini ayarlayabilirsiniz.

eBay’de sattığınız ürünler için alıcı ödeme yapmamışsa, satıcıdan fatura almasına rağmen, o siparişi iptal etme seçeneğiniz vardır.

Ancak, ödeme almadıktan dört gün sonra siparişi iptal etmeniz tavsiye edilmez. Ayrıca, bir alıcı siparişi ödedikten sonra siparişi iptal etmeniz önerilmez.

İptal düğmesini seçin ve açılır menüden “Alıcı Ödeme Yapmadı” seçeneğini seçin. Bu seçeneği siparişleri iptal ederken neden olarak belirtin.

Herhangi bir ödenmemiş işlemin otomatik olarak iptal edilmesi için hesabınızda bir ayarlama yapabilirsiniz. Bu özellik, alıcıların ödemesi gereken ürünler için dört gün içinde ödeme yapmamaları durumunda devreye girer.

Bu özellik, satıcıları kötüye kullanan alıcılardan koruma amacıyla eBay’nin Ödenmemiş Ürün Politikası‘nın bir parçasıdır. Alıcının hesabındaki ödenmemiş sipariş otomatik olarak iptal edilecek ve bu da size o ürünü satmaya devam etme ve ondan para kazanma imkanı sağlayacaktır.

Bir alıcı ödeme yapmadığında, eBay hesabının askıya alınma riski altındadır. Ödenmemiş bir siparişi olan alıcının bıraktığı herhangi bir negatif geri bildirim silinecektir.

 

Ne Yapmaktan Kaçınılmalı

  • Alıcının satın alma işleminden sonra faturaları göndermeyi geciktirmekten kaçının.
  • Ödenmemiş ürünler için otomatik iptal etmeyi unutmayın.

 

Sorunları Nasıl Önlenir

  • eBay’in satıcı merkezini kullanarak ödeme süreçlerini düzenli olarak yönetin ve izleyin.
  • Uyum ve etkili işlemler için eBay’in güncel politikalarını takip edin.

Sonuç

eBay satışlarını etkili bir şekilde yönetmek, ödeme penceresini anlamak, fatura sistemi kullanmak ve ödenmemiş ürünler için otomatik iptalleri ayarlamakla ilgilidir. Proaktif yönetim ve bilgilenmek, başarılı işlemler için önemlidir.