eBay’de Kısmi İade Nasıl Verilir

Bir eBay satıcısı olmanın ana zorluklarından biri müşterilerinizin hepsinin mutlu olmamasıdır.

Her bir işlemde çeşitli eBay sorunları ortaya çıkabilir ve en yaygın olanlardan biri, alıcının ürün geldikten sonra mutsuz olmasıdır; ürünün hasarlı geldiği veya alıcının fikrini değiştirerek iade istemek istediği durumlardan biri olabilir.

eBay’de, mutsuz müşterileri memnun etmeyi kolaylaştıran bir sistem bulunmaktadır. Kontrolünüz dışında bir şeyler ters giderse, kısmi bir iade verme imkanınız vardır.

Peki, kısmi iade nedir? Ve müşterilere nasıl verilir ve kısmi bir iade vermenin faydaları nelerdir?

 

eBay’de Kısmi İade Nedir?

Kısmi bir iade, eBay satıcılarına, satıcı merkezi aracılığıyla sunulan bir araçtır. Bu, satıcının, orijinal işlemdeki ürünün tam maliyetinin tamamı olmayan bir iade vermesine izin verir.

eBay’de kısmi bir iade ile, artık bir müşteriden gelen iade talebiyle uğraşma zahmetine veya iade gönderim maliyetlerinin ek yüküne katlanmanıza gerek kalmaz.

eBay mağazanızda iadeleri kabul etseniz bile, kısmi bir iade, eBay sorunlarını çözme konusunda her iki taraf için iyi ve daha uygun bir seçenektir.

eBay kısmi iade sistemi üzerinden müşteriye yapılan iade miktarı, alıcının iddia ettiği sorunun ciddiyetine veya belirli türdeki soruna göre belirlenir.

Bir alıcı iade miktarı talebi açtığında, talebiyle ilgili ayrıntıları sağlaması istenir.

Sağlanan tüm detaylar, iade miktarının belirlenmesi ve müşterinin tam veya kısmi iadeye hak kazanıp kazanmadığının belirlenmesi için kullanılır.

eBay kısmi iadeleri, müşterilerle yaşanan sorunları çözmek ve negatif geri bildirimden kaçınmak için harika bir yoldur. İadeyi yapmadan önce müşteriyle sipariş detaylarını tartışabilirsiniz.

Bir alıcı eBay sorununu eBay’e taşıdığında, müşteri lehine karar verme olasılığı yüksektir.

Kısmi iadeler verirken alıcıya bir çözüm sunarak gelecekte olası sorunları ve negatif geri bildirimleri önleyebilirsiniz.

Bu, satıcı merkezinizde bulunan araçlardan biridir, bu yüzden alıcı ile müzakere ederken bunu kullanarak uzun vadede zaman, çaba ve para tasarrufu yapabilirsiniz.

Özellikle hesabınızda yeterli fonunuz varsa, kısmi iadeler vermek daha mantıklıdır, çünkü artık iade gönderim maliyetlerinin ekstra masrafını karşılamak zorunda kalmazsınız.

 

Ne Zaman Kısmi İade Verilmelidir

when to issue a partial refund

eBay kısmi iade sisteminin temel amacı, alıcıların yanlış ürün aldıklarını iddia etmeleri veya ürünün hasarlı geldiğini belirtmeleri durumunda, satıcıların alıcılara kısmi bir iade vermesini sağlamaktır.

Ayrıca, ürünün liste açıklamasıyla uyuşmadığını iddia eden ve alıcıların fikir değiştirdiğini belirten alıcılar da bulunmaktadır.

Bu durumda, iddiaları yönetmek için birkaç başka seçeneğiniz bulunmaktadır.

  • İade Talebi – Alıcının bir iade talebi açması da bir seçenektir. İadeleri kabul ettiğinizde, bu sizin için önemli bir kayba yol açabilir. İadeleri kabul ettikten sonra tam bir iade yapmalısınız ve ürünün orijinal gönderim maliyetini karşılamalısınız.
  • Tam İade – Alıcının üründen memnun olmadığı durumlarda tam bir iade de yapabilirsiniz. Tam bir iade verdiğinizde, alıcı ürünü behçerir, ancak siz orijinal işlem tutarının tamamını iade etmelisiniz.
  • Değişim veya Yeniden Gönderme – Bu seçenek, benzer bir ürünün yerine bir kopya ürün gönderme imkanı sağlar. Birçok satıcı, alıcının asıl ürünün liste açıklamasıyla aynı olmadığından memnun olması durumunda bu seçeneği tercih eder.

 

When to issue a partial refund
Şu anda, eBay satıcıları alıcı ürünü henüz almadıysa kısmi bir iade veremezler. Satıcılar, ayrıca, alıcı ürünü aldıktan sonra fikrini değiştirdiğinde de kısmi bir iade yapabilirler.

Ancak, eBay’de iade talebini kullanmanın bir sorunu var. Çoğu satıcı, iade edilen ürünün, orijinal işlemden gönderilen üründen daha kötü durumda olduğunu görüyor.

Eğer ürün hasarlıysa veya söz konusu ürünler eBay’deki onaylanmış satış kategorilerine aitse, iki seçenek arasından birini yapmak mümkündür.

  • Seçenek 1: Ücretsiz iade sunan satıcılar, müşteriye %50 kısmi bir iade yapabilirler. İade edildiğinde verilen indirim miktarı, sadece düşük değerli ürünler için faydalı olacak şekilde ürünün değerini kapsamaktadır.
  • Seçenek 2: Ücretsiz iade sunmayan satıcılar, alıcının pişmanlığı veya fikrini değiştirmesi nedeniyle iade miktarından %10-20 düşebilirler.

 

Kısmi İade Nasıl Verilir

How to issue a partial refund on eBay

Orijinal işlem için geçerli olan ödeme yöntemine bağlı olarak eBay’de kısmi iadeler vermek için farklı adımlar bulunmaktadır.

Dosyada bulunan ödeme yöntemine bağlı olarak kısmi iade verme adımlarını belirleyin.

 

1. Paypal Aracılığıyla Kısmi İade Verme

Paypal üzerinden kısmi bir iade vermek, eBay kısmi iadelerini yönetmenin en kolay yollarından biridir çünkü Paypal işlemi kolay ve basitleştirir. Alıcıya kısmi bir iade vermek için orijinal işlem tarihinden itibaren 180 güne kadar süreniz bulunmaktadır.

  • Anasayfanın başlığında bulunan ‘etkinlik’ sekmesine gidin. Bir işlem listesinden, kısmi iade vermek istediğiniz belirli işlemi seçin.
  • ‘bu ödemeyi iade et’ seçeneğini seçin.
  • Paypal üzerinden alıcı talebini başlatırken varsayılan olarak tam miktar gösterilir. İstenen iade miktarına göre miktarı düzenleyebilirsiniz.
  • İşlemi onaylamadan önce tüm diğer detayların doğru olduğunu kontrol edin ve ardından alıcıya kısmi iadeyi onaylayın.

 

2. Yönetilen Ödemeler Aracılığıyla Kısmi İade Verme

Eğer eBay mağazanız için yönetilen ödemeler kullanıyorsanız, kısmi iadeyi satıcı merkezinden verebilirsiniz:

  • eBay satıcı hesabınızdan sipariş detaylarını seçin. Bir açılır menüden iade gönderme seçeneğini seçin.
  • Neden bir iade vermek istediğinizi belirtin.
  • İade miktarını, ürün bazında veya sipariş bazında belirleyebilirsiniz.
  • İşlemle ilgili detayların doğru olduğundan emin olduktan sonra iade gönderme seçeneğini tıklayın.

 

Yönetilen ödemeler özelliği aracılığıyla kısmi bir iade sunduğunuzda, sipariş seviyesinde kısmi iade seçeneği bulunmaktadır. Ürün bazında kısmi bir iade göndermek, her bir ürünün kesin değerini bildiğiniz için daha doğrudan bir süreçtir.

Sipariş seviyesinde kısmi iade için, iade miktarı siparişteki her bir ürün arasında orantılı olarak bölünür, bu nedenle işlem biraz farklı çalışır.

Yönetilen ödemeler aracılığıyla kısmi bir iade sunma kararı, orijinal işlem tarihinden itibaren 60 gün içinde (Paypal’deki 180 güne kıyasla) gerçekleştirilmelidir. Alıcılar, tam veya kısmi iade istediklerinde bunu aklında bulundurmalıdır.

 

eBay Kısmi İade Hakkında Son Düşünceler

Kısmi iade sistemi, eBay satıcılarının alıcılarıyla açık ve dürüst bir işlem sürdürmelerini sağlayan araçlardan biridir. Bu, anlaşmazlıkları çözmek ve negatif geribildirimden kaçınmanızı sağlamak için bir araç olarak mevcuttur.

Kısmi iade sunan satıcılar ayrıca eBay’de ücret kredisi almayı da hak edebilirler.

Aldığınız ücret kredileri, müşterinizin işlem için aldığı iade miktarıyla veya ödediğiniz ücretlerle orantılıdır.

Müşterileriniz mutlu olduğunda işinizi sürdürebilirsiniz. eBay iadeleri kar marjınızı etkileyebilir, ancak uzun vadede işinizi sürdürmenize yardımcı olacaktır.

 

eBay Kısmi İadeler Hakkında SSS

eBay’de kısmi bir iade sunabilir miyim?

Evet. Çeşitli nedenlerle alıcınıza kısmi iadeler verebilir ve orijinal siparişten belirtilen süre içinde yapabilirsiniz.

 

eBay, iade işlemi yapıldığında hala ücret alır mı?

eBay, siz ve alıcı eBay sorunlarınızı çözdüğünde son değer ücretini alacaktır. Alıcı, eBay’den davayı gözden geçirmesini istediğinde son değer ücreti bekletilecektir.